10. Calităţile unui Westie

Este un catel "smecheros", jucaus, plin de personalitate si de energie. Iata de ce si stapânii de Westie trebuie sa fie persoane dinamice si cu simtul umorului. çn plus, acest dracusor scotian iubeste pe toata lumea si nu "ofteaza" daca nu se afla alaturi de un anume membru al familiei.

Adaugati la acestea si faptul ca este afectuos, mic si frumusel, si veti întelege de ce Westie are de mai mult timp "vântul în pupa", reusind sa fie una dintre vedetele canine ale ultimului deceniu. Din pacate, asemeni Huskyului, Rottweilerului ori Labradorului (si lista poate continua), Westie a avut mult de suferit de pe urma popularitatii sale.
Aproape toti proprietarii de Westie va vor povesti ca el are toate calitatile unui Terrier, dar nici unul dintre defecte. Adevarul este ca, fiind atât de dragalas, esti tentat sa-i accepti orice. Exista, însa, si persoane care va vor spune ca Westie este prea agitat, prea obraznic, prea încapatânat…

Mult mai obiectiva, Ruth O'Connor – una dintre cele mai reputate crescatoare din Europa – explica: Westie nu este nici atât de independent, nici atât de "dur", cum se spune. Ce-i drept, nu este cel mai docil dintre catei, dar este foarte dragalas. Si, de multe ori, este suficient sa ridici tonul vocii pentru ca el sa se supuna. Este vesel, dragastos, poznas, jucaus si plin de energie, sociabil, curios si niciodata ranchiunos.

Se pare ca, de fapt, întâmpina neplaceri în convietuirea cu el doar acei stapâni care îsi iau un Westie (sau orice alt câine) fara a-si pune problema ca nu exista o rasa care sa i se potriveasca oricui sau îsi închipuie ca au cumparat un bibelou care doar trebuie sters de praf, din când în când. Specialistii afirma ca pentru a te întelege bine cu un Westie trebuie sa fi vesel, energic, dotat cu fantezie dar si cu un pic de autoritate.

Aveti nevoie de autoritate deoarece pâna si un catel de "gabarit" redus trebuie sa fie educat, cu atât mai mult cu cât prin venele lui curge sânge de Terrier! Daca aveti si copii, aflati ca Westie adora sa se joace cu ei si le tolereaza toate micile tiranii. În jocul lui nu este nici urma de agresivitate sau duritate si, mai degraba, trebuie sa temperati copii, sa nu chinuiasca prea mult animalul. Nu este "latracios", dar uneori latra pentru a semnala prezenta unui strain.

Dupa ce a latrat, considera ca si-a facut datoria si este foarte prietenos cu oricine va trece pragul, chiar si cu "musafirii neinvitati" care vin sa-si "adjudece" câte ceva din casa dumneavoastra. Pentru ca este foarte inteligent si are nevoie atât de exercitii fizice, cât si mentale, este permanent atent la tot ce-i spuneti, îi place sa învete, în joaca, lucruri noi si poate fi foarte usor dresat pentru disciplina sau Agility.

În casa, va urmeaza cu interes pretutindeni, dar nu va agaseaza solicitându-va permanent atentia. Poate convietui fara probleme cu alti câini, ba chiar si cu pisicile. Situatia se schimba, însa, pe strada, unde, daca vede o pisica straina, s-ar putea sa vrea sa o vâneze. Mai ales daca aveti un mascul de Westie, fiti atenti si când va întâlniti cu alti câini. El va încerca sa-i provoace, dar nu neaparat pentru a se bate, ci pentru ca simte nevoia sa faca pe grozavul.
Date fiziologice 

Semne vitale normale

- Temperatura (ºC): 38-39,2 

- Respiratia (resp/min):  10-40

- Pulsul (batai/min):  70-120 

Valori hematologice si biochimice normale

- Hematii (mil/mm³):  5,9

- Hematocrit (%): : 45 

- Hemoglobina (g%): 12-18

- Leucocite (mii/mm³): 7-17 

- Glicemie (mg%): 55-102 

Fiziologia reproductiei

- Durata ciclului sexual: 6 luni

- Durata caldurilor (zile): 8-14

- Momentul ovulatiei (zile): 1-3

- Aparitia caldurilor dupa fatare: >4 luni 

- Gestatie (zile): 56-67

- Maturitatea sexuala (luni): F 6-8/ M 6-7 

- Varsta optima pentru reproductie (ani): 2 

- Durata vietii sexuale (ani): 7-8


Bibliografie

- Ghid practic ROMVAC

Cuvinte cheie: westie terrier, terrier, westie de vanzare, caini westie, caine westie, westie pret, yorkshire, catei westie, yorkshire terrier, pui westie, pret mic, 
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one