6. Sfaturi pentru viitori proprietari

Stimat proprietar de câine Westie!

 

          Cățelul Dvs. să aibă mereu apă proaspătă.

Până la vârsta de 3 luni este recomandat hrană uscată de tip Royal Canin Mini Starter ca este obisnuita, de 3-4 ori pe zi. Puteţi să-i daţi conzerve de calitate, super premium pentru juniori (cu pui, miel sau de vitel) câte o lingură de 2 ori pe zi sau cate o bucăţică de pui (piept, pulpă) fiert sau prăjit. Carnea poate fi asociată cu orez, legume fierte, brânză sau smântănâ, îi place si ficăţelul de pui.

         Să nu-i daţi carne crudă, lapte dulce, ciocolată şi mâncăruri condimentate. Deosebit de multe grijă cu oasele, niciodată femur de găină sau curcan, şi nici oase de peşte. De la vârsta de 3 luni poate primi mai multe feluri de alimente, şi hrana uscata trebuie schimbat la J

          Încă de la început, este de preferat să-i indicaţi un loc unde căţeluşul Dvs. poate efectua nevoile, de exemplu pe hartie sau scutece. În mod obişnuit face pipi după trezire, respectiv după ce mănâncă şi ţinând cont de acest lucru trebuie să-l duceţi la locul desemnat timp de 1-2 săptămâni a de a obişnui. Dacă şi-a făcut nevoile la locul potrivit, să fie lăudat.

         Căţelul va primi primul vaccin la vărsta de 6 săptămâni, următoarele fiind administrate la 2-3 săptămâni, până la a patrulea vaccin. Deparazitarea se face cu 7 zile inainte de vaccinare. Până la terminarea vaccinurilor nu este recomandat să-l duceţi în mediu cu câini nevaccinați. 

Căţelul trebuie periat o data pe saptamana.

         Băile să fie mai puţin frecvente, o dată la 6-8 săptămâni.Acest lucru pate fi realizat la cosmetica de câini sau poate fi efectuat şi de proprietar. În caz în care faceţi băiţă acasă, şamponul (ce este recomandat pentru căini) trebuie diluat cu apă, apoi aplicat pe blană, cu grijă la nivelul gurii, ochilor şi urechilor. Clătiţi bine cu apă călduţă, ştergeţi cu un prosop, apoi acoperiţi cu o păturică şi lăsaşi să se usuce blana. Uscătorul de păr nu este recomandat, deoarece poate provoca arsuri. După ce s-a uscat blana poate fi pieptănat. Primăvara / vara blana poate fi scurtată, dar recomandam tinuta specifica de Westie prin trimare.

         In cazul în care căţelul nu umblă mult pe beton, o dată pe luna, unghia trebuie tăiată (1-2 mm din partea albă).

         După fiecare plimbare picioarele pot fi spălate cu apă şi sampon. Fundul trebuie să fie spălat zilnic cu apă, pentru că scaunul lipit poate să formeze un dop.

         Vitamino-terapia...trebuie discutat cu medicul veterinar, având în vedere că până la vârsta de 1 an,  vitaminele pot accelera creşterea. La schimbarea dinţilor necesarul de calciu este crescut, puteţi să-i suplimentaţi alimentaţia cu o jumatate de tabletă de calciu pe zi.

         În situaţia în care căţelul este deprimat, nu prezintă interes faţă de mediul înconjurător, nu mănâncă, şi nasul este uscat, adresaţi-vă imediat medicului.

         Câinele adult va mânca odată sau de două ori pe zi si foarte important ca să aiba apa proaspata mereu.    

         Pentru îngrijirea dinţiilor este recomandat oase speciale pentru curăţarea dinţilor, pe care le puteţi achizoţiona din magazine.

         Îi plac jucăriile din pluss şi recompensa.

Mare grijă la vârsta de 8 luni când femela poate intra în călduri, iar la vârsta fragedă nu este recomandată împerecherea. În această perioadă puteţi achiziţiona spray special pentru a ţine la distanţă masculi.

Sperăm că micutul ales de Dvs. o sa va umple viata cu bucurie!

 

 Cu mare drag stam la dispozitia Dvs. daca aveti orice intrebare va rugam sa ne contactati!

 

 

 

Din "CARNETUL INTERNATIONAL DE SANATATE" Echipa Pfizer Animal Health:


 


Pentru fericitul posesor al unui animal de companie!

 

FELICITĂRI pentru micuțul tău prieten.

Ca proaspăt proprietar al unui animal de companie, vei intra într-o nouă etapă a vieții, una plină de veselie, căldura și bucurii dar care aduce și noi responsabilității. Cățelușul se bazează pe tine ca să iei deciziile cele mai bune pentru sănătatea, hrana, educația și compania lor. De aceea, este esențial să învățați să-i îngrijiți așa cum se cuvine.

Te sfătuim, așadar, să citești cel puțin o carte de specialitate pentru a te familiariza cu noțiunile de bază în ceea ce privește îngrijirea animalelor de companie. Până atunci îți prezentăm, foarte sumar. câteva aspecte care sunt de ajutor în perioada de început:

 

VACCINAREA: Vaccinarea este necesară încă din prima săptămână! De ce? Puii vin pe lume, de obicei, cu un anumit grad de imunitate primită de la mamă în perioada de gestație. Această imunitate dispare relativ repede, lăsând puiul neprotejat în fața multor boli specifice.

DEPARAZITAREA se face, de regulă, înaintea celei de-a treia vaccinări iar apoi cel puțin de două ori pe an.

HRANA. Atunci când micuțul tău prieten ajunge acasă, vei dori să-i stabilești un program zilnic de masă. Pe durata primei săptămâni, continuă să-l hrănești cu același tip de mâncare primit și înainte, pentru a evita o posibilă tulburare a tubului digestiv. După prima săptămână, poți introduce treptat și alte feluri de mâncare. Întreabă medicul veterinar ce tip de mâncare recomandă! De regula, puii în vârsta de până la 4 luni mănâncă de 3 ori pe zi: dimineața, la prânz și seara. Pe măsură ce cresc, te sfătuim să-i împarți hrana zilnică în numai 2 porții: dimineața și seara.

EDUCAȚIA este cea care îl învață pe micul tău prieten despre bunele purtări pe care le aștepți de la el. În cazul în care ești la primul animal de companie, te sfătuim să înveți de la un profesionist. Am încercat să surprindem mai jos principalele aspecte care trebuie atinse l acest capitol:

 

1.     MERSUL LA TOALETĂ poate fi o provocare și ar trebui să te pregătești pentru numeroase „scăpări", inevitabile la început

 

2.     COTEȚUL. Acomodarea cu noua locuință poate să dureze ceva mai mult decât te aștepți, însă, cu multă răbdare, și asociind cotețul cu laude și recompense din partea ta, acesta poate deveni în scurt timp un paradis în care câinele se va simți în siguranță.

 

3.     SOCIALIZAREA este foarte importantă pentru ca puiul să ajungă un câine adult echilibrat. Va învăța cum să se poarte în preajma oamenilor, a copiilor mici și altor animale. Fără socializare, riști să-l transformi într-un câine agresiv sau, dimpotrivă, timid, chiar fricos.

 

4.     CINE ESTE ȘEFUL? Căinii sun animale sociale, care vor să își știe foarte bine locul în ierarhie. Pentru nou-născuți, mama joacă rolul „șefului" care îl învață și are grijă de ei. În momentul când aduci puiul acasă, trebuie să îți asumi acest rol de șef al familiei și să îl îndrumi pe micuț cu blândețe dar și cu fermitate către noul său statut.

 

5.     COMENZI SIMPLE.  Învață cățelul câteva comenzi simple, folosind asocieri de cuvinte împreună cu multe laude și recompense. Puii învață din încercări și greșeli, la fel de oamenii. Încurajarea purtărilor bune cu laude și recompense prezintă cea mai bună modalitate de a-i educa pe micuți încă de la vârsta de 6 sâptămâni.

 

Îi dorim puiuțul tău să crească mulți ani, sănătos.

 


 

 

  

 

Deparazitarea interna la puiul de caine


Cand achizitionam un puiut de caine auzim frecvent ca trebuie sa il deparazitam intern inainte de vaccinare . Unii dau importanta acestui lucru altii nu prea. Adevarul este ca deparazitare puilor de caine este extreme de importanta atit pentru viata puiul de caine cat si pentru sanatatea stapanilor sai. 

Cum se face ? 
In primul rand trebuie stiut ca numai medicul veterinar si personalul calificat din cabinet pot efectua aceste tratamente, aparent banale, in conditii de siguranta absoluta. Numai acolo se poate efectua tratamentul antiparazitar corect, eficient si fara riscuri Niciodata nu deparazitati cainele dumneavoastra dupa sfatul unor prieteni, cunostinte sau a unor vanzatori de la magazinele cu hrana de animale.

Nu luati tablete antiparazitare din pet-shop-uri, magazine sau de la alti amatori. Acestea dozate si recomandate necorespunzator pot ucide animalul de companie. Foarte frecvent animalele de companie sint intoxicate foarte sever de catre proprietar care asculta sfatul persoanelor neautorizate . 

Varsta primei deparazitari interne este la 3 saptamani de viata. Se face o repetare la varsta de 5 saptamani urmand ca la varsta de 5 saptamani sa se face si PRIMUL VACCIN . 

Dupa aceasta prima deparazitare se efectuaza o noua deparazitare inainte de fiecare vaccinare , si de 2-4 ori anual la varsta maturitatii, obligatoriu numai la recomandarea si sub supravegherea medicului veterinar care va nota toate acestea in carnetul de sanatate al cainelui cu parafa si semnatura.

Parazitii care traiesc in tubul digestiv al cainelui sunt foarte periculosi si chiar mortali pentru acesta. Multi dintre acesti paraziti cum sint Teniille, Limbricii, Toxocara sunt extremi de periculosi pentru ca se pot transmite si la om.

Dar un catel bine deparazitat nu este in pericol si nici stapinii sai. Substantele neadecvate folosite de necunoscatori in deparazitarea cainilor, cum sunt cele pentru uzul uman pot provoca intoxicatii si arsuri gastrointestinale mortale cainilor.

De la:VACCINURI PENTRU CÂINI

Produsul

Descriere

Biocan B

vaccin inactivat pentru câini împotriva bolii Lyme (borelioza)

Biocan C

vaccin inactivat împotriva coronavirozei canine

Biocan DHPPi 

vaccin viu împotriva jigodiei, laringotraheitei infecțioase, hepatitei infecțioase, parvovirozei și parainfluenței la câini

Biocan DHPPi+L

vaccin viu împotriva jigodiei, laringotraheitei infecțioase, hepatitei infecțioase, parvovirozei și parainfluenței și vaccin inactivat împotriva leptospirozei la câini

Biocan DHPPi+LR    

vaccin viu împotriva jigodiei, laringotraheitei infecțioase, hepatitei infecțioase, parvovirozei și parainfluenței și vaccin inactivat împotriva leptospirozei și rabiei la câini

Biocan DP

vaccin viu împotriva jigodiei și parvovirozei la câini

Biocan L

vaccin inactivat împotriva leptospirozei la câini

Biocan LR

vaccin inactivat împotriva leptospirozei și rabiei la câini

Biocan M

vaccin împotriva Microsporum canis la câini și pisici

Biocan P

vaccin viu împotriva parvovirozei la câini

Biocan Puppy  

vaccin viu împotriva jigodie și inactivat împotriva parvovirozei, pentru cățeilor

Biocan R

vaccin inactivat împotriva rabiei la câini, pisici, animale de blană, bovine, cabaline, ovine, caprine și suine

Cloteid 4

vaccin antitetanus pentru cabaline, bovine, ovine, caprine și câini


Schema de vaccinare recomadată:

Vârsta cățelului   

Presiunea infecțioasă

Favorabilă  

Nefavorabilă 

parvoviroza

Nefavorabilă    

jigodie

5 - 6 săptămâni    Puppy (P) + C         Puppy (DP, DHPPi) + C   
7 - 8 săptămâni    Puppy (P) + C      Puppy (DP, DHPPi) + C       
8 - 10 săptămâni  DHPPi + L    DHPPi + L  DHPPi + L
12 -16 săptămâni  DHPPi + LR (R)           DHPPi + LR (R)            DHPPi + LR (R)
Revaccinarea anuală             DHPPi + LR (R)  DHPPi + LR (R)  DHPPi + LR (R)

Notă:

Vaccinurile din paranteze (P, R, DP, DHPPi) - reprezintă posibilitaeta folosirii lor ca si alternativă la alte vaccinuri din seria Biocan. Vaccinurile insemnate cu:  +C, +L, +LR - se pot utiliza simultan sau in asociere cu alte vaccinuri.

Alte vaccinari posibile:

Biocan M - vaccin împotriva Microsporum canis la câini, începând cu vărsta de 12 săptămâni

Biocan B - vaccin împotriva bolii Lyme la câini, începând cu vărsta de 12 săptămâni

Biocan T - vaccin împotriva tetanusului la câini, începand cu vărsta de 12 săptămâni


articol de la BIOVETA http://www.bioveta.cz/ro/veterinary-division/gama-de-produse/vaccinuri/caini
Educarea cainelui sa-si faca nevoile pe ziarSfatul specialistului de la :
http://www.caini-de-vanzare.com/Educarea-cainelui-sa-si-faca-nevoile-pe-ziar 

Vrem sa educam cainele sa faca pe ziar pentru ca lipsim de acasa toata ziua. Cum procedam?

Invatarea puiului de caine sa-si faca nevoile pe ziar ramane o excelenta metoda, mai ales pentru stapanii care lipsesc de acasa destul de mult timp si nu pot scoate cainele cat de des are nevoie. Retine ca puii nu se pot controla la fel de bine ca si cainii adulti si simt nevoia sa urineze mai des.

Daca iti inveti cainele sa faca pe ziar, in cele din urma vei avea nevoie doar de o mica bucata de ziar. Ai grija, totusi, sa nu fie prea mica.
Pentru a invata un pui sa faca pe ziar, lasa-l la locul lui, de exemplu in bucataria inchisa cu grilaj si acopera intreaga podea cu ziar. Dupa ce se obisnuieste cu urinatul pe ziar, redu treptat zona pe care ai acoperit-o. Probabil va folosi oricum cam aceeasi zona de pe podea. Incurajeaza-l sa faca intr-un singur loc, lasa o bucatica de ziar cu urina si, daca suporti, cu fecale murdare. (Poti acoperi ziarul murdar cu unul curat.) Mirosul il va incuraja sa continue sa faca pe ziar.
In cele din urma, vei avea nevoie sa pui doar un ziar pe podea. Daca greseste si face direct pe podea, mareste din nou zona acoperita si ia-o de la capat; data viitoare, redu mai lent spatiul acoperit cu ziare. Unii catei incearca sa foloseasca ziarul, insa, daca isi tin labutele prea apropiate de marginea ziarului, funduletul sfarseste deasupra podelei si rateaza ziarul; este un tip frecvent de "accident". Nu e un motiv sa certi catelul. Curata podeaua pentru a elimina mirosul, astfel incat catelul sa nu creada ca podeaua este locul unde trebuie sa faca.
7 reguli de aur pentru catelul tau

  1. Niciodata pe strada, pe trotuar sau in zone cu trafic intens cainele nu va fi lasat liber! Riscului unui accident de masina este foarte foarte ridicat in zilele noastre.
  2. Niciodata cainele nu va fi lasat sa manance ceea ce gasete prin iarba sau pe jos prin parc.
  3. Niciodata nu vom folosi mai mult de un cuvint scurt si mereu acelasi pentru o comanda data cainelui. Altfel, acesta nu va mai intelege nimic.
  4. Niciodata nu vom bate un pui de caine daca nu ne asculta la primele comenzi. Se folosesc alte atentionari, in functie de rasa si caracterul cainelui.
  5. Niciodata nu vom lasa cainele liber si nesupravegheat in afara casei noastre.
  6. Niciodata nu vom lasa cainele singur inchis in masina. Vara, dar si iarna, moartea poate surveni in doar cateva minute datorita temperaturii extreme.
  7. Niciodata nu vom lasa hrana la discretie cainelui nostru, ci numai apa proaspata.

Este intodeauna o bucurie de a primi un nou membru in familia ta. Deseori, se intampla sa nu realizezi cat de dificil poate fi acest proces. Asadar, este important sa planifici in avans, pentru a evita eventuale probleme si pentru a oferi cel mai sigur mediu posibil pentru catelusul si familia ta.

Potrivit comunicatedepresa.ro, pregatirile pot dura cateva ore pe zi si vor stabili tonul relatiei cu catelusul. Astfel, am facut o lista cu 12 dintre aceste aspecte, pe care trebuie sa o consulti inainte de a cauta oferte cu westie pret sau cu westie de vanzare.


Vei avea nevoie de:

1 O carte buna despre westie, care sa acopere aspecte despre sanatate, despre ingrijire si metode de dresaj. In aceasta privinta poti cere sfatul crescatorului, acesta poate recomanda o anumita carte sau autor.

2 In cazul in care catelulsul a inceput deja sa fie dresat, asigura-te ca acesta va continua dresajul cu aceleasi comenzi folosite anterior.

3 Un cos impletit sau de plastic, care sa aiba dimensiunea potrivita pentru culcusul westie terrierului tau.

4 Un asternut pentru cos, care nu poate fi usor de mestecat sau de distrus. Este important ca acest material sa fie lavabil.

5 O zgarda speciala pentru pui, care sa fie dintr-o tesatura moale sau un material tesut. Zgarda ar trebui sa aiba un dispozitiv de fixare cu o catarama si nu trebuie fixata prea stramt pe gatul catelusului. Ar trebui sa fie loc de doua degete intre gatul puiului si zgarda. De asemenea, este necesara o lesa pentru plimbare.

6 Nu uita de un medalion cu numele si adresa, care va fi agatat de zgarda. Un pui westie terrier achizitionat de la un crescator are un deja un microcip de identificare. Desi aceasta metoda este excelenta pentru a identifica cainele, este de asemenea important de a avea si acest medalion, usor de citit, in cazul in care catelul se rataceste. Nu uita sa treci numarul de telefon si numele complet.

7 Vei avea nevoie, de asemenea, de ustensile de ingrijire a blanii. Un caine cu parul scurt va necesita o perie simpla, un pieptene sau o carpa moale. Un caine cu par mai lung va avea nevoie de mai multa ingrijire si ar trebui sa cumperi o masina de tuns.

Este important sa discuti cu cei de la canisa de westie pentru a afla la ce varsta poti incepe sa-ti tunzi cainele. Celor mai multi caini nu le creste blana de adult decat dupa 10 luni si este important sa nu fie tunsi inainte. Asadar, afla cat mai multe despre specificul rasei westie terrier.

8 Pentru ca puiul westie terrier sa fie mereu ocupat si distrat, atunci cand nu te poti juca cu el, este important sa-i cumperi tot felul de jucarii. Acestea ar trebui sa fie din plastic dur si fara parti mici ce pot fi mestecate si inghitite de catre catelus. Daca el are jucarii destule sa se joace, vor fi mai putine ocaziile cand va mesteca obiecte de prin casa.

9 Va trebui sa te aprovizionezi cu mancare uscata de calitate. Intereseaza-te la canisa cu  ce tip de alimente a fost hranit puiul tau si continua regimul.

Meniul poate fi schimbat treptat cu un alt tip de hrana, prin combinarea alimentelor noi cu alimentele vechi, pana cand westie terrirul tau se obisuieste cu noul meniu. Daca procedezi astfel, vei putea preveni eventuale „socuri" in sistemul digestiv al catelului, care ar putea duce la diaree sau alte probleme de stomac.

10 Va trebui sa cumperi un castron de inox sau de plastic pentru apa si un altul pentru hrana. Asigura-te ca vei cumpara un castron care nu poate fi usor rasturnat.

11 Puii de westie terrier vor avea nevoie de apa proaspata de cel putin doua ori pe zi. Daca ai scari in casa, ar fi indicat sa feresti catelusul de ele, pentru a nu se accidenta.

12 De asemenea, poti achizitiona un spray „anti ros". Acestea poate fi cumparat de la orice pet shop. Se poate fabrica un astfel de spray in casa, amestecand otet de mere si apa in cantitati egale. Insa, ai grija, acest spray poate decolora mobilierul. Este recomandat sa testezi produsele disponibile pe piata, inainte de pulverizare.


Articol de la: http://animale.acasa.ro/caini-77/12-lucruri-necesare-atunci-cand-aduci-acasa-un-pui-westie-179056.html#ixzz2Owl1k0pt

Mascul sau femela? Dilema celor care vor sa adopte un catel.


Un puiut nu va ramane puiut - el va creste "vazand cu ochii" si, in mai putin de un an, va avea atat proportiile cat si comportamentul si nevoile adultului. Pentru a alege in cunostinta de cauza si pentru a intelege responsabilitatile diferite pe care le presupune detinerea unui caine de sex mascul sau femel, iti prezentam in continuare cateva lucruri pe care este bine sa le cunosti inainte de a decide adoptia unui catel.

Femela

Femelele sunt mai atasate de stapan, mai prietenoase cu cei din familie, mai afectuase si mai grijulii, dar si mai circumspecte (chiar agresive) fata de straini, in special atunci cand au pui. Sunt mai ascultatoare si mai usor de dresat. Nu risti sa-ti pierzi catelusa in perioada caldurilor, deoarece aceasta nu pleaca in cautarea masculului (in timp ce masculul care simte o femela in calduri va ignora chemarile stapanului si va pleca in cautarea acesteia!).

Dezavantajul femelelor este faptul ca, odata cu inaintarea in varsta si cu numarul nasterilor, si in special daca nu fac suficienta miscare zilnic, se ingrasa.


In plus, in cazul animalelor de rasa, pentru a obtine dreptul de monta, femela trebuie sa fie arbitrata si sa aiba certificat de origine (pedigree) care sa "acopere" genealogia acesteia pe 3 generatii. Imperecherea trebuie facuta cu un mascul din aceeasi rasa, cu pedigree si drept de monta!

In cazul metisilor (catei de rasa incerta sau rezultati din incrucisarea a doi caini din rase diferite), plasarea puilor este destul de dificila. De obicei, pentru a evita complicata operatiune a plasarii puilor, stapanii decid euthanasierea acestora la nastere. De aceea, in cazul in care adopti o catelusa metis, cea mai buna optiune ramane castrarea acesteia, pentru a evita o multime de probleme care pot aparea mai tarziu.

De asemenea, se recomanda ca femela nu doar sa nasca, ci si sa si intarce cel putin 3 generatii de pui de-a lungul vietii; in caz contrar exista un risc mare de cancer mamar, mai ales daca puii sunt indepartati dupa nastere. In cazul in care femela necastrata nu naste niciodata, exista riscul acumularii de puroi in uter (piometru - o afectiune foarte grava) si al lactatiilor false, care pot degenera in complicatii severe.

In cazul in care nu intentionezi sa imperechezi cateaua si vrei sa eviti potentialele probleme, se recomanda castrarea, care reduce aceste riscuri si, chiar daca personalitatea animalului se va schimba (femela va deveni mai putin activa si va avea tendinte de ingrasare), este totusi cea mai buna solutie.

Femelele sunt apte pentru procreere de doua ori pe an; in timpul sangerarilor menstruale (in general in cazul catelelor de talie mare) trebuie luate masuri adecvate (pare exagerat, dar scutecele de unica folosinta pot fi foarte utile in aceste situatii), pentru ca secretia poate fi abundenta si pateaza.

 

Masculul

Masculii sunt mai independenti, mai dificili si mai sobri. Dresajul necesita fermitate si in general ei recunosc si executa comenzile unei singure persoane (in special cainii cu temperament dominant, de talie mare). Cu toate ca disciplina obtinuta prin dresaj este perfecta, instinctul este mai puternic; in momentul in care masculul cel mai ascultator simte o femela in calduri, va ignora orice comanda a stapanului si va porni in cautarea ei. Atentie! Masculul este apt pentru procreere tot timpul anului.

Este bine ca in perioadele de rut (primavara si toamna) poarta curtii sa fie bine inchisa iar plimbarea zilnica sa se faca numai in lesa. Nu se stie niciodata cand cainele tau atat de educat se poate transforma intr-un rebel a carui poza o vei lipi, in disperare de cauza, pe stalpi, impreuna cu textul "sensibilizator": in tratament!!! Recompensa!.

Castrarea masculilor nu este neaparat necesara; se practica in general in cazul metisilor, caini "de rasa incerta", denumiti si "maidanezi" si in cazul cainilor pe care nu intentionezi sa-i dai vreodata la monta . Daca totusi decidem sa facem acest pas, este bine ca animalul sa nu fie mai tanar de 1 an, astfel incat organismul sau sa fie complet dezvoltat.

In cazul masculilor necastrati dar abstinenti exista posibilitatea inflamarii aparatului reproducator (erectia canina) care, pentru o persoana aflata la primul caine poate fi un prilej de ingrijorare. Aceasta manifestare (inflamarea penisului si prezenta a doua umflaturi tari, simetrice, la baza acestuia) este naturala si nu trebuie sa ne ingrijoreze. Alte manifestari insa, pot fi foarte neplacute si trebuie reprimate cu blandete, pentru a nu deveni un obicei - se poate intampla ca animalutzul tau abstinent sa "confunde" piciorul tau sau al musafirilor cu o potentiala "mireasa" si sa se manifeste ca atare!

Exista stapani de masculi (chiar de rasa!!!) care ii lasa si chiar ii incurajeaza sa se imperecheze cu femele "maidaneze", deoarece li se pare mult mai comod si mai simplu, decat sa isi castreze animalul sau caute femela potrivita si "sa-si piarda timpul" cu obtinerea dreptului de monta. Acest procedeu nu numai ca este periculos pentru sanatatea masculului (Bruceloza, o boala foarte grava, se transmite la caini pe cale sexuala si la om, prin contactul cu secretiile cainelui infectat) dar faciliteaza aparitia de noi catei nedoriti de nimeni, unii agresivi, care vor bantui pe strazi!

Asadar, detinerea unui caine, indiferent daca este mascul sau femela, presupune responsabilitati comparabile - in general, persoanele care vor sa adopte un caine opteaza pentru un mascul crezand ca, in acest fel, scapa de o serie de probleme. Acest lucru inseamna de fapt ca "scapa" de problemele femelelor, dar se va confrunta, mai devreme sau mai tarziu, cu problemele masculior! Alege, asadar, cainele, din punctul de vedere al beneficiilor, nu din punctul de vedere al potentialelor dezavantaje!


http://www.animalutze.com/articole/mascul-sau-femela-d-0.php


Taierea unghiilor la caini

La fel ca si in cazul oamenilor, unghiile cainilor cresc in continuu, si trebuie sa fie taiate regulat. Daca nu ai grija de unghiile cainelui, acestea vor continua sa creasca si, in final, se vor incolaci si vor creste in pernuta labutei, ceea ce este extrem de dureros. Trucul prin care puteti taia cu succes unghiile unui caine este de a face aceasta experienta cat mai comfortabila pentru caine si sa o asociati cu sentimente pozitive.

In primul rand, nu folositi forfecuta dumneavoastra personala de unghii. Acestea sunt facute special pentru unghiile plate si subtiri ale oamenilor, nu pentru cele cilindrice si groase ale cainilor. Vor zdrobi, despica si rupe unghiile cainelui tau. Pentru acesta exista cleste special pentru unghii.

Incepe prin a-l face pe cainele tau comfortabil atunci cand ii atingi labutele. Cand este calm si relaxat, strange-l de labute si recompenseaza-l. In cazul in care cainele tau nu suporta sa-i atingi labutele, cand este relaxat continua sa i le strangi usor din cand in cand, de cateva ori pe zi, si da-i recompensa in acelasi timp. Odata ce este de acord cu acest lucru, ia-i labuta in mana ta si ofera-i o mica gustare. Fa acest lucru cat mai frecvent, pana cand o sa te lase sa-i tii labuta in mana timp de cateva secunde. Intr-un final, cainele tau va asocia atingerea labelor cu hrana si acest lucru nu-l va mai deranja.

Acum este timpul sa-i faci cunostinta cainelui cu clestele. Atinge-l cu aceasta pe una din labe si recompenseaza-l. Fa acest lucru de cateva ori. Dupa aceea, atinge-i usor una din gheare cu clestele si recompenseaza-l din nou. Fa acest lucru zilnic inainte de a incerca sa-i tai vreo unghie. Ideea este ca animalul tau sa se obisnuiasca cu clestele, pentru a nu-l lua prin surprindere atunci cand va veni timpul sa-i tai unghiile.

In cazul in care cainele tau se sperie sau da semne de discomfort, opreste-te. Nu-l forta sau obliga sa te lase sa-i tii labutele. Unghiile unui caine nu vor creste imense intr-o singura zi, asa ca ai rabdare si pastreaza aceasta experienta ca pe una placuta. Prima data cand ii tai unghiile cainelui, ofera-i recompensa, taie doar o singura unghie, din nou recompensa si lasa-l singur. Mai tarziu, mai taie-i o unghie, recompenseaza-l si lasa-l din nou singur. Odata ce se simte comfortabil si nu-i mai este frica, poti incepe a-i taia fiecare unghie de la o labuta, recompensandu-l dupa fiecare unghie taiata si, intr-un final, vei putea sa-i tai unghiile de la fiecare labuta in acelasi fel.

Ia labuta cainelui intr-una din maini, iar in cealalta tine clestele. Strange labuta usor pentru ca unghia sa iasa in afara si ai mare grija sa nu-i tai tesutul moale care trece pe sub unghie pentru ca altfel va suferi dureri insuportabile si sangerari. La cainii cu unghii transparente sau roz, poti vedea foarte bine acest tesut. E mai greu in cazul in care cainele are unghiile negre.

Tine clestele la un unghi de 45 de grade fata de unghie. Pentru a evita taierea tesutului sau despicarea unghiei, vei lua putin cate putin din varful unghiei. In cazul cainilor cu unghii negre, uita-te la capatul unghiei de fiecare data dupa ce tai din ea, dupa un mic oval in centru. Acela este tesutul moale; de indata ce o vezi, opreste-te din taiat.

Ar fi ideal ca unghiile cainelui tau sa nu creasca mai mult decat labele si nu ar trebui sa atinga pamantul atunci cand merge. Totusi, daca unghiile cainelui tau n-au fost taiate regulat, tesutul moale va continua sa creasca odata cu unghia. Acest lucru inseamna ca nu ii vei putea taia unghiile prea scurte. Scurtarea regulata a unghiilor face ca tesutul moale sa se retraga mai mult in capatul acestora, putandu-se taia mai mult din unghii.

Daca tai din greseala tesutul, nu intra in panica. Pare un lucru dramatic datorita sangerarii rezultate, dar se va vindeca repede si fara complicatii. Daca iti pastrezi calmul ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic neobisnuit, el nu va simti teama sau ingrijorarea ta si acest lucru il va ajuta sa se relaxeze. Aplica putina pudra pentru a-i opri sangerarea si da-i recompensa. Nu mai incerca sa-i mai tai restul unghiilor in acea zi. In urmatoarea zi intoarce-te la etapele mentionate mai sus pentru a-ti obisnui iar cainele cu taierea unghiilor. Nu incerca sa-i mai tai unghiile pana cand nu ai terminat intreg procesul. Cainii carora le-a fost taiat tesutul moale al unghiei va asocia clestele cu durerea din acel moment. Actioneaza cu blandete si calm, altfel se poate ajunge la o fobie fata de cleste, facand intregul proces de taiere a unghiilor o experienta infricosatoare si stresanta. Daca ti se pare dificil acest proces, mergi cu cainele la medicul veterinar pentru a-ti arata cum se face acest lucru. Totodata, alergarea va mentine unghiile cainelui mult mai scurte.

Publicat de: Cristina Streitferdt

Pentru mai multe informatii detaliate despre caini, , , , , , , , , , , si voluntariat pentru protectia animalelor oriunde in tara aboneaza-te gratuit la newsletterul saptamanal AdoptiiCaini.ro

Canise recomandate:


1. Canisa von Winsberg
http://canisawestie.weebly.com/
http://vanzarepuiwestie.weebly.com/pui-westie-de-vanzare.html

2. Clear Passion Kennel
http://www.clearpassion.ro/westie/start.html

3. Canisa Voivodina
http://www.voivodina.ro/
http://westie-voivodina.blogspot.ro/p/povestea.html


 
Cuvinte cheie: westie terrier, terrier, westie de vanzare, caini westie, caine westie, westie pret, yorkshire, catei westie, yorkshire terrier, pui westie, pret mic,
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one